Linstyper – Läs mer om endagslinser, månadslinser, färgade linser etc. 

Linstyper

Idag finns det en mängd olika typer av kontaktlinser att köpa, på internet och hos optikern. Vilken typ av lins du bör välja beror på vad för slags synfel du har, och hur du vill använda linsen. Till att börja med bör du diskutera med din optiker vad som är lämpligt för dig.

Hårda och mjuka linser
Kontaktlinser kan delas in i hårda och mjuka linser, beroende på vad de är gjorda av för material. Mjuka linser är populärast, eftersom de brukar kännas mest bekväma att använda i början. Hårda linser tar längre tid att vänja sig vid, men fördelen är att de kan korrigera de flesta typer av synfel. De är därför lämpligare om man grövre synfel. Personer med känsliga eller torra ögon brukas också föredra den typen av linser.

Engångslinser
Engångslinser är är linser som du byter varje dag. Man sätter in dem på morgonen, tar ut dem och slänger dem på kvällen. Idag finns det engångslinser för de flesta typer av synfel, bland annat närsynthet som översynthet.

Dygnet runt-linser
Dygnet runt-linser behöver man inte ens ta ut när man sover, och kan användas upp tiil 30 dagar i sträck. Det är möjligt eftersom de är tillverkade för att släppa igenom syre, vilket de gör sex gånger bättre än vanliga linser. Denna typ av kontaktlinser korriger närsynthet och översynthet från +6,0 till -12.

Månadslinser
Månadsliner använder man upp till 30 dagar innan man slänger dem och byter mot en ny. Man får sätta in dem och ta ut dem varje dag, och de måste rengöras och desinficeras varje kväll. Månadslinser finns för närsynthet, översynthet och astigmatism.

Hel- och halvårslinser
Hel- och halvårslinser kan bäras upp till 12 eller 6 månader. Liksom månadslinser måste de tas ut och rengöras varje dag. Fördelen är att det har större styrkeomfång än korrtidslinser, de kan därför korrigera grövre former närsynthet och översynthet.

Progressiva linser
Progressiva linser har en speciell slipning som gör att man kan se bra på alla avstånd, beroende på var man riktar blicken i synfältet. Vill man se bra på långt avstånd ser man i den övre delen, och i den nedre delen ser man bra på kort avstånd. Dessutom är övergången mellan fälten naturlig, så man slipper göra ryckiga rörelser med huvudet. Progressiva linser finns som engångslinser och månadslinser.

Toriska linser
Toriska linser har en speciell form som gör att de korrigerar för astigmatism, det som ofta kallas brytningsfel. Finns som engångslinser och månadslinser.


1. LensesOnly

LensesOnly
Betyg:5/5
Betyg: 5/5

Är du på jakt efter kontaktlinser till konkurrenskraftiga priser? Då är LensesOnly.se webbplatsen för dig. Man säljer endast originalprodukter från kända tillverkare som Ciba Vision, Alcon, CooperVision och Bausch & Lomb. Betalning sker med kreditkort eller mot faktura.

LensesOnly

2. Linstorget

Linstorget
Betyg:4/5
Betyg: 4/5

Med snabba leveranser och låga priser erbjuder Linstorget.se en enkel och smidig lösning för dig som letar efter kontaktlinser på nätet. Behöver du hjälp med din beställning så får du hjälp via mail inom 24 timmar. Betalning sker enkelt med faktura eller kreditkort.

Linstorget